Plynový vařič VAR 2 je vhodný pro ty, kteří rádi tráví čas v přírodě. Po náročném dni si zajisté rádi uvaří teplý pokrm. Tento plynový vařič má minimální váhu 110 g a vysoký výkon při malých rozměrech. Obsluha je snadná, rychle se zprovozní, plamen se snadno reguluje a údržba je nenáročná. Tento vařič je vynikající pomocník na cestách. Výkon vařiče je 2800 W a jeden litr vody uvaří za pět minut. Provoz vařiče zajišťují propan-butanové kartuše. Kartuše vyrábí celá řada výrobců v nejrůznějším možném objemu od 200 ml do 750 ml. K vařiči VAR 2 lze použít i závětří VAR k tomu je však nutné použít kartuše od značky VAR. Vařič tak zajistí spolehlivou těsnost. Spotřeba plynu je poměrně obtížná. Je závislá na jeho průtoku tryskou, tedy i její velikostí, což je jediná konstantní veličina. Proměnlivost průtoku tryskou závisí na tlaku plynu v kartuši, ten zase je závislý na teplotě plynu v kartuši, která je dána okolní teplotou. Je-li např. okolní teplota a tedy i teplota plynu v kartuši 14°C, je v kartuši s plynem 30:70 P-B tlak 210 kPa a při plně otevřeném ventilu je odběr plynu 150g/hod. Kartuše VAR G 230 s obsahem plynu 230g by měla výdrž na plný výkon 1,66 hodiny - 230/150=1,66. Pouze teoreticky, protože prudkým odběrem plynu se kartuše ochladí a odběr plynu klesá, tím i jeho spotřeba a pochopitelně i výkon vařiče. Kartuše tady ve skutečnosti má výdrž zhruba dvě hodiny. Veškeré údaje o spotřebě jsou buďto přísně technicky specifické, ale pro praktickou informaci těžko použitelné - nebo zcela vágní a zavádějící.
Poznatky z praxe
Je ověřeno, že při důsledném používání závětří plamene, při ohřevu skutečně potřebného množství vody, při vaření potravin, které nepotřebují dlouhou dobu varu jako třeba brambory nebo rýže, lze s jednou 230 g kartuší vydržet v pohodě týden pro dvě osoby.
Je lepší si pořídit 2 kartuše pro jistotu. Pokud druhou nevypotřebujete, zbyde Vám na další kempování.
Poznámka: Kartuše VAR G 500 se chová podobně jako VAR G 230, přestože poměr plynu 20:80 P-B dává menší tlak, ale vlivem větší odparné kapacity se tento jev eliminuje. Teprve při teplotách pod bodem mrazu je výhodnější používat směs 30:70.